Artyčokovo-houbový salát

Viva l'Italia! Recept jako "vystřižený" z menu nějaké římské restaurace s výhledem na Koloseum ;-) Část surovin je narozdíl od včerejšího receptu tepelně upravená a tím pádem podle ayurvédy i čínské medicíny vhodnější pro současné teploty stále kolidující kolem nuly ;-) A kombinace zeleniny a hub je prostě neodolatená!!!

Počet porcí: 
2
porcí
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
240
gram
artyčoky
konzervované ve vlastní šťávě, menší plechovka/sklenice
1
šálek
shiitake
sušené, předem namočené nebo ještě lépe čerstvé
1
šálek
žampiony
čerstvé či mražené
0.75
šálek
cherry rajčata
1
šálek
ledový salát
1
šálek
endivia salát
10
kus
chřest
ideálně čerstvý nebo mražený
6
kus
sušená rajčata
ta v oleji předem zcedit
2
polévková lžíce
máslo
nebo ghee
10
kus
černé olivy
1
kus
citronová šťáva
z 1 citronu
1
kávová lžička
citrónová kůra
2
polévková lžíce
balsamico ocet
2
kávová lžička
dijonská hořčice
2
kus
česnek
2 stroužky, propasírované
4
polévková lžíce
extra panenský olivový olej
0.5
kávová lžička
sůl
pepř
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Troubu rozehřejte na 220℃. Jednotlivé kusy chřestu očištěte, odkrojte tvrdé části, pokapejte jednou lžící olivového oleje, posolte a pečte po 5-7 minut. Shiitake a žampiony pokrájejte a na másle/ghee poduste na mírném plameni 5 minut. Pokud jste nesehnali čerstvé shiitake, ale jen ty sušené, zalijte je vařící vodou, po 15 minutách sceďte a až pak nakrájejte. Saláty nakrájejte nebo natrhejte na drobné kousky a vložte je do salátové mísy. Cherry rajčátka omyjte, nakrájejte na půlky a přidejte k salátu. Artyčoky sceďte, nakrájejte na kousky (velikost viz obrázek) a opět přidejte do mísy. Přidejte podušené houby, na kousky nakrájený upečený chřest, na proužky nakrájená sušená rajčata (možno použít jak ta konzervovaná v oleji, tak i ta suchá). Na závěr do suché směsi vmíchejte vypeckované a rozpůlené černé olivy.

A teď hurá na zálivku ;-) Propasírujte stroužky česneku, smíchejte je s balsamico octem, dijonskou hořčicí, zbytkem olivového oleje, šťávou z 1 citronu, lžičkou citronové kůry, solí a pepřem. 

Dobře promíchanou suchou směs přendejte do salátových misek a zalijte jednotlivé porce dressinkem. Na úplný závěr je alternativně můžete posypat strouhaným parmezánem.

Dobrou chuť! 

Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
10
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
volně upraveno podle knihy Martiny Šlajerové
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn