-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0
-
Štítky:
Navazuji s další ukázkou z knihy na článek zde.
Uvedená ukázka potvrzuje to, o čem jsem psala. Na začátku opravdu není lehké vydržet. Důležitá je samozřejmě motivace i podpora nejbližšího okolí. Nefunguje přístup – přes týden to vydržím a o víkendu si dám pauzu. Pak tělo nebude reagovat žádaným způsobem. V podstatě není správný celý takový postoj.
My přece nechceme “něco vydržet”, chceme být v pohodě a nové zásady přijímat přirozeně. Jde nejen o změnu složení stravy ale o změnu životního stylu. Není to jako dieta omezené nějakým časem. Je to na celý život. Proto to pro nás nesmí být stres a nesmíme to cítit jako omezení. Vyřazení lepku ze stravy je jen zvyk.
Po jedné buchtě jsem přibral patnáct kilo
Ne, to není titulek z National Enquirer, vysázený vedle článku “Žena z New Yorku adoptovala mimozemšťana!”. V případě lidí, kteří se rozešli s pšenicí, to může být skutečně pravda.
Lidem, co snadno podléhají návykovým látkám v pšenici, stačí jen jedna buchta, krekr nebo preclík ve chvíli slabosti a už to s nimi jde z kopce. Bruschetta na firemním večírku nebo hrst preclíků na nějaké “happy hour” spouští učiněný příval nutkání. A jakmile jednou začnete, už s tím nemůžete přestat: další buchty, další krekry, druhý den drcená pšenice k snídani, sendviče k obědu, další krekry k přesnídávce, těstoviny a rolky k večeři a tak dále. A jako každý závislák si své chování zdůvodníte: Přece to nemůže být tak hrozné. Tenhle recept je z časopisu o zdravé výživě.” Nebo: “Dneska si zahřeším a zítra zase přestanu.” A než se nadějete, všechna shozená kila jsou za pár týdnů zase zpátky. Viděl jsem lidi, kteří přibrali patnáct, dvacet, dokonce i pětatřicet kilo, než se jim to podařilo zarazit.
Bohužel titíž lidé, kteří po vysazení pšenky nejvíc trpěli, taky nejvíc podléhají tomuto “jojo efektu”. Bezuzdná konzumace může nastat i po maličkém “neškodném” soustíčku. Kdo to sám na sobě nezažil, nechce se mu věřit, ale já jsem to pozoroval u stovek pacientů. Lidé, kteří jsou ke zmíněnému efektu náchylní, dobře vědí, o čem mluvím.
Zdroj: ukázka z knihy Život bez pšenice, autor William Davis
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.