Konzumací tmavé čokolády k redukci stresu!

 

NE, nezbláznili jsme se a ANO, víme, že tento fakt je všeobecně známý ;-) ANO, je to skutečně náhoda, že jsem se před hodinou dostal ke studii Univerzity v Bernu (Švýcarsko) a tak "kuji železo, dokud je žhavé" ;-) ANO přiznávám se -  my doma na tmavé čokoládě "ulítáváme" a pokaždé nás potěší, když si přečteme něco o tom, že tento návyk je pro naše zdraví prospěšný. Tato božská mana vyráběná z bobů stromu Theobroma Cacao skutečně dokáže mimo subjektivní zahnání "blbé nálady" (působí pozitivně na vaši náladu - to proto tolik smajlíků v příspěvcích ;-)) i objektivně snížit množství stresových hormonů adrenalinu a kortizolu!

A jak studie probíhala? Švýcarští vědci vybrali vzorek mužů z populace zdravých nekuřáků bez medikací ve věku 20 až 50 let a ty rozdělili do 2 skupin - experimentální (31 mužů) a kontrolní placebo skupiny (34 mužů). Pro testování použili čokoládu Noir 72% firmy Chocolat Frey ze Švýcarska, která obsahovala 281 kalorií a 125 miligramů epikatechinu (flavonol) v 50g dávky čokolády. Kontrolní placebo skupina dostávala stejných 50g čokolády, které chyběl pouze epikatechin = chuťově i vizuelně byla s čokoládou experimentální skupiny identická.
Po 2 hodinách od konzumace byly obě skupiny vystaveny akutním stresovým situacím (standardizované psychosociální stresové testy kombinované s veřejným proslovem a matematickými propočty). Hladiny stresových hormonů kortisolu, epinefrinu, norepinefrinu a adrenokortikotropního hormonu (ACTH) jim byly měřeny těsně před konzumací čokolády a následně několikrát poté, v průběhu stresové zátěže. Stejně tak i hladiny flavanolu epikatechinu v krevní plasmě.
 
Výsledky jasně ukázaly, že skupina konzumující skutečnou tmavou čokoládu vykázala oslabenou reaktivitu v nadledvinkách, kde se tvoří hormony kortizol a epinefrin (adrenalin), ve srovnání s placebo skupinou. Oslabená reaktivita obou těchto stresových hormonů byla spojena s vysokým obsahem epikatechinu v krevní plasmě.

Odkaz na extrakt z diskutované studie: "Dark Chocolate Intake Buffers Stress Reactivity in Humans"  na Journal of the American College of Cardiology
 
Závěry studie jsou jasné - konzumace na flavanol bohaté tmavé čokolády vede ke snížení dopadu stresu na naše tělo! A praktické aplikace? Máte důležitou schůzku s vaším šéfem? Šup do sebe pár kostek čokolády. Chystáte se na zkoušky? Šup do sebe s celou tabulkou ;-) A kde skutečně KVALITNÍ čokoládu koupit? Například u našeho partnera Čokoládovny Troubelice - se slevou pro naše čtenáře!!! 

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn