Kakaové boby, božská to mana

Máte rádi kvalitní tmavou čokoládu? Pak jste možná ochutnali i kakaové boby a pokud ne, tak vaše chuťové pohárky ochuzujete o úžasnou zkušenost! Díky tomu, že kakaové boby neprošly procesem zpracování, ty nepražené žádným, ty pražené pak minimálním, zdravotní účinky zobání kakaových bobů jsou ještě výraznější, než u pravidelné konzumace kvalitní tmavé čokolády! A tak podobně jako u kávy se boby liší dle intenzity pražení a místa sběru. Můžete pak ochutnat boby s nádechem ovoce až po ty s vůní a chutí oříšků ;-) Zkuste je přidat třeba do vašeho ranního smoothie nebo zobat jen tak, v průběhu dne. Kakaové boby pocházejí ze stromu Theobroma cacao a slovo “kakao” (cacao v angličtině) má původ v jazyce Olmeků, indiánů, kteří žili na území dnešního Mexika. Jazykovědci se domnívají, že u tohoto slova došlo ke zkomolení z původního slova “cocoa” (kakaový strom, resp. kakaové boby nebo drť z kakaových bobů, tzn. nibs). Hlavní rozdíl mezi kvalitní tmavou čokoládou a kakaovými boby nebo drtí z nich je především v obsahu přidaného cukru - i když můžete na trhu narazit i na čokoládu s 99% procenty kakaové hmoty (= součet množství kakaové sušiny a kakaového másla), za tmavou čokoládu lze označit cokoliv s obsahem kakaové sušiny nad 35% a obsahem kakaového másla nad 31%. Z pohledu prospěšnosti pro naše zdraví = čím vyšší obsah kakaové sušiny, tím lépe - v ní jsou obsaženy všechny látky uvedené níže. Z toho jasně vyplývá moje doporučení: vyhýbejte se mléčným čokoládám a bílým čokoládám - ty vlastně s čokoládou nemají nic společného - jsou směsí čokoládového másla a sušeného mléka.

 

Hořčík

Kakaové boby jsou jedním z nejlepších zdrojů hořčíku, který je naše tělo potřebuje pro více jak 300 biochemických procesů v našem těle - obsahuje jej 272mg ve 100g bobů! Hořčík potřebujeme především pro správnou funkci svalů, nervového systému a činnost srdce.

 

Vláknina

Hořčík do sebe dostanete i pokud si zobnete nějakou dobrou tmavou čokoládu, vlákninu však ne. A v kakaových bobech je jí 32g na 100g váhy! Vláknina z kakaových bobů je jedním ze skvělých prebiotik - živí se jimi baktérie naší střevní mikroflóry.

 

Železo

Potřebné pro tvorbu červených krvinek. Ve 100g kakaových bobů je přes 20% doporučené denní dávky železa. 

 

Antioxidanty

O tom, že tmavá čokoláda je výtečným zdrojem antioxidantů, jsme již psali. A hádejte, jak jsou na tom kakaové boby ;-) Ano, jsou jimi přímo nabity! Každý spořádaný bob = tisíce zlikvidovaných volných radikálů.

 

Náladobudič

Stejně jako čokoláda, tak i kakaové boby dokáží ovlivnit neuropřenašeče a zlepšit tím mj. i naši náladu. V patřičném množství dokáže jak čokoláda, tak i kakaové boby vyvolat eufórii a i proto někteří jedinci tvrdí, že “čokoláda je lepší, než sex” (nesouhlasím!!!).

 

Fenylethylamin

Tělo si tuto chemickou sloučeninu dokáže vytvořit samo, ale není od věci mu v tomto občas pomoci - třeba právě konzumací kakaových bobů ;-) Fenylethyamin si naše slinivka vytváří v okamžiku pocitu nadšení, zrychluje náš tep a činí nás více soustředěnými. A účinek fenylethyaminu z kakaových bobů je ten samý ;-)

 

Anandamid

Tuk obsažený v kakaové hmotě, který díky své podobné chemické struktuře a tím pádem schopnosti vázat se na stejné receptory, funguje podobně jako THC v marihuaně ;-) Proto se po schroustání pár kakaových bobů cítíte tak dobře ;-)

 

Theobromin

OK. Někdo nepovažuje theobromin mezi látky, které by měly být vyzdvihovány jako zdraví prospěšné. Funguje totiž podobně jako kofein - rozšiřuje cévy a funguje jako stimulant nervového systému. Takže pokud jste citliví na účinky kofeinu, měli byste se i v konzumaci kakaových bobů mírnit.

 

Kyselina šťavelová

A ještě jedno “ale”. Tuto kyselinu najdete v menším množství i v kakaových bobech. Stojí za horší absorbcí vápníku nejenom z kakaových bobů, ale i z dalších potravin, které přimete těsně před nebo po konzumaci bobů. I z tohoto důvodu bych doporučoval konzumaci bobů ráno nalačno a nebo v průběhu dne, 1-2 hodiny před jedním z hlavních jídel.

 

Navnadil jsem vás? Pak zkuste výtečné kakaové boby (pražené i nepražené) se slevou od našeho partnera, Čokoládovny Troubelice.

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn