Ghee, ghí, ghíčko :-)

Na základě dotazů našich klientů a dalších zkušeností z trhu jsem došla k myšlence, že je třeba znovu připomenout a aktualizovat informace zasvěcené lahodně chutnajícímu ghee. My ve VyváženéZdraví.cz se kloníme k anglickému pravopisu, ale na našem trhu se můžete setkat i s českými variantami: ghí nebo dokonce s unikátním českým výrazem ghíčko

Dle mého názoru by z mnoha důvodů nemělo ghee chybět v žádné kuchyni. I když se nejedná se o rostlinný tuk, jde o výjimečný druh tuku, který pomalu nachází své místo v českých domácnostech. Chybí však masivní reklama, protože narozdíl od některých margarínů není třeba jeho pozitiva vymýšlet. Zároveň nebude jeho výroba nikdy tak levná, aby svou cenou vyhověla širokým masám. Právě proto musím zdůraznit, že tento kvalitní tuk je pro naše zdraví velmi přínosný.

Ghee je vlastně tzv. přepuštěné máslo, které pochází z Indie, ale je hojně používáno nejen v indické kuchyni, ale i v kuchyních některých afrických států.

Přestože se ghee připravuje z másla, neobsahuje mléčné bílkoviny a můžeme ho skladovat i mimo lednici. Při pokojové teplotě bude spíš tekuté, v lednici čekejte tuhou konzistenci. Ghee je složené téměř výhradně z nasycených tuků. Vzhledem k více stabilním nasyceným vazbám 
je tvoření nebezpečných volných radikálů při vaření minimální. Krátké řetězce mastných kyselin v ghee jsou v těle velmi lehce stravitelné. Ghee navíc přirozeně chytá volné radikály, a tak chrání buňky

 

Ghee obsahuje:

fenolické antioxidanty (zvyšují léčivou kvalitu jídla)

konjugovaná kyselina linolová (CLA) - antioxidant s protivirovými účinky

omega-3 a omega-9 mastné kyseliny (více viz náš článek)

kyselinu máselnou (mastná kyselina s protivirovými a protirakovinnými vlastnostmi, zároveň podporující tvorbu HGH - růstového hormonu)

vitaminy A, E, K2 (velmi důležitý pro distribuci vápníku v kostech), B12 (kobalamin), B2 (riboflavin) a minimum vitaminu DB3 (niacin), kyseliny listové, kyseliny  pantothenové

minerály (vápník, fosfor, selen, měď, draslík, sodík, zinek, hořčík).

 

Ghee vydrží velmi dlouhou dobu bez jakýchkoliv konzervačních látek a chlazení.


 

Pozitivní účinky dle Ájurvédy:

  • čistí kanálky v těle a posiluje mozek
  • odstraňuje jedy
  • je to afrodiziakum
  • podporuje vláčnou a hebkou pokožku
  • podporuje trávení
  • chrání nervovou tkáň
  • podporuje plodnost
  • zvyšuje imunitu
  • podporuje myšlení a inteligenci
  • zlepšuje zrak
  • podporuje činnost jater
  • zvyšuje činnost enzymů v játrech, tkáních a střevech
  • posiluje ledviny
  • brání bloku krve a plazmy
  • pročišťuje žlučové cesty a játra
  • omlazuje a regeneruje organizmus

 

Další přednosti:

Ghee má velmi vysoký kouřový bod (až 252°C), a proto během vaření netvoří dým a nepřepaluje se. Ze zkušenosti víme, že kdo začne pravidelně v kuchyni používat ghee, začne se dívat na své stravování z jiného úhlu a přestane mít tendence jídlo často a dlouho smažit:-)

Ghee má vynikající vůni a jemnou máslovou chuť, je velmi dobře stravitelný a hodí se výborně k různým druhům koření. Jistou ostrost koření, které se používají v indické kuchyni (např. kari, chilli), zvláštním způsobem zjemňuje. Můžeme ho použít ke smažení, pečení, zjemnění pokrmů i do různých sladkých moučníků. U sladkého pečiva výrazně zvýšíme při použití ghee trvanlivost, pečivo je dobře stravitelné a obsahuje mnoho energie. Za zvláště lahodnou považujeme doma kombinaci s dušenou zeleninou!

Ghee vydrží velmi dlouhou dobu bez jakýchkoliv konzervačních látek a chlazení.
Výrobci či prodejci ghee však u nás z důvodů legislativních doporučují spotřebu maximálně do půl roku. Ghee narozdíl od másla v pokojové teplotě nežlukne.

Ghee snižuje hladinu cholesteroluposiluje látkovou výměnu a obranné schopnosti organismu. Vzhledem k tomu, že váže v těle jedovaté látky rozpustné v tucích, napomáhá detoxikaci organismu.

Ghee můžeme také připravit sami doma z kvalitního másla. Ovšem je k tomu třeba delší doba. Komu chybí trpělivost, může zakoupit hotové. A informace navíc: Ani z finančního hlediska nemáme šanci při cenách kvalitního másla získat domácí přípravou levnější produkt. K dostání je v prodejnách zdravé výživy, na farmářských trzích ale i v mnoha e-shopech. 

 

Těší nás, že můžeme přinést informaci o propojení s českým výrobcem z Vysokého Mýta: České ghíčko, který nabízí kvalitní české ghee. Produkty jsou nabízené v základní i bio (z másla od volně chovaných krav) kvalitě a dle našich zjištění jsou všemi účastníky připravovány s radostí a láskou :-) Na jeho stránkách tohoto výrobce najdete různé varianty, včetně ochucených bylinkami a kořením. Pro naše registrované čtenáře přinášíme speciální slevu zde

Ještě váháte, zda ghee zařadit do svého jídelníčku? :-)

 

Zdroj: nutritiondata.self.commilk.co.uk, Ájurvéda (David Frej)

Kategorie: 
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés