-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0
-
Štítky:

Po vydání pátečního příspěvku, který jsme vydali jako reakci na informace uveřejněné v Lidových novinách, nás napadlo dát dohromady některá základní fakta o výživě. Je totiž evidentní, že některé pravdy musí být opakovány dostatečně dlouhou dobu, aby byly veřejností skutečně přijaty jako fakt.
Bohužel některé polopravdy či nesmysly se šíří kolem nás i díky odborníkům. Je pak těžké se v informacích vyznat. Pojďme si tedy společně zopakovat některá fakta o výživě.
1. Transmastné kyseliny nejsou vhodné pro lidskou spotřebu
Výroba transmastných kyselin probíhala dříve hydrogenací (resp. ztužováním) při vysokém tlaku, teple a vodíku za přítomnosti kovového katalyzátoru. Tento proces dokázal změnit tekuté rostlinné oleje na hustou hmotu, která zůstala tuhá i při pokojové teplotě. Nenasycené mastné kyseliny se při hydrogenaci mohou měnit na transmastné kyseliny, právě které lidskému zdraví škodí. Dříve tyto tuky konkurovaly máslu, protože výrobní proces byl levnější a přitom se daly kdykoli dobře mazat na pečivo. Delší trvanlivost byla také lákadlem. Údajná výhoda, že takový tuk neobsahuje cholesterol, se z dnešního pohledu jeví jako nesmyslná - viz níže.
Podstatné však je, že studie prokázaly spojení s enormním nárůstem rizika kardiovaskulárních chorob, nádorových onemocnění, diabetu, apod. I proto došlo ke změně technologie výroby. Dnes se používá tzv. interesterifikace, která vzniku transmastných kyselin zabraňuje. Rostlinné tuky dostupné v obchodech tedy již potenciálně nebezpečné v tomto směru nejsou. Pravdou ale zůstává, že tyto nezdravé transmastné kyseliny z potravinářského průmyslu zcela nevymizely. Stále je najdeme v některých zákuscích, sladkém pečivu či v pokrmech rychlého občerstvení.
2. Nemusíte jíst každé 2-3 hodiny
Skutečně není třeba, abychom za účelem snížení váhy jedli během dne "v jednom kuse". Studie totiž ukázaly, že malé porce nemají žádný účinek na spalování tuků, resp. na váhu těla. Jíst každé 2-3 hodiny je pro většinu lidí nevyhovující a naprosto zbytečné. Jezte tedy jen tehdy, když máte opravdu hlad. Zároveň si vybírejte jen zdravé a výživné potraviny.
3. Nevěřte slepě informacím o výživě v mainstreamových médiích
Tato média jsou jedním z důvodů, proč jsou některé mýty na světě. Jedno je jasné - titulky musí táhnout - a tak je často úvodní titulek tzv. vytržený z kontextu. Po jeho přečtení můžete dojít k jinému názoru, než je uveden v textu. Zároveň se ukazuje, že nejnovější studie si hledají cestu do některých redakcí velmi dlouho. A tak se “omýlají” stará fakta, aby bylo o čem psát.
4. Maso nehnije v tlustém střevě
Lidské tělo je velmi dobře vybaveno, aby mohlo trávit a vstřebávat všechny důležité živiny obsažené v mase. Bílkoviny se rozkládají již v žaludku za pomoci žaludečních kyselin. Zbytek se rozloží v tenkém střevě díky silným trávicích enzymům. Všechny tuky, bílkoviny a živiny se pak vstřebají přes zažívací stěny do těla. Proto z masa nezbývá nic, co by mohlo ještě v tlustém střevě “hnít”.
5. Vejce patří mezi nejzdravější potraviny
Vejce jsou neprávem osočována kvůli vysokému obsahu cholesterolu ve žloutcích. Nicméně studie prokázaly, že cholesterol z vajec nezvýší u většiny osob hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň nové studie na stovkách lidí ukazují, že vejce nemají žádný vliv na srdeční onemocnění u jinak zdravých jedinců. Pravdou je, že vejce patří mezi nejzdravější a nejvíce výživné potraviny, které můžeme jíst. Téměř všechny živiny se nacházejí v žloutku. Doporučení některých výživových specialistů ohledně eliminace žloutků či celých vajec ze stravy, je jednou z největších chyb v historii výživy.
6. Sladké nápoje jsou největším viníkem zvyšování tuku v moderním stravování
Přidávání cukru do jakékoliv potraviny je strašné a v tekuté formě je ještě horší. Problém u tekutého cukru je, že váš mozek nebude kompenzovat množství kalorií tím, že sníte méně jiných potravin. Jinými slovy, kalorie v tekuté formě nejsou mozkem registrovány, a tak sníte celkově více kalorií. Dejte si pozor i na slazené minerálky - i přes obecné povědomí se v nich najde spousta zbytečného cukru.
Ze všech nezdravých potravin přispívají cukrem slazené nápoje nejvíce ke zvyšování tuku. Samotný tento fakt by nás měl před konzumací slazených nápojů zastavit.
Navíc se ukazuje, že náš nervový systém "nepočítá" tekuté kalorie tak, jako ty z pevné stravy!!! Detaily již brzy zveřejní Martin v samostatném článku.
7. Nízkotučné se nerovná zdravé
Nízkotučné diety byly a jsou velkým selháním výživových specialistů. I přesto, že se o tomto faktu více mluví, stále se najde spousta lidí, kteří se domnívají, že takovou dietou či jen nákupem nízkotučných výrobků přispějí ke svému zdraví a štíhlé linii.
Díky těmto dietám a všeobecnému názoru na nízkotučné produkty se potravinářský průmysl vrhl na výrobu mnoha takových výrobků. Jenže potravina ochuzená o tuk nemá příjemnou chuť. Je tedy třeba do ní dodat “chuť” uměle za pomoci různých pro tělo nezdravých aditiv. Zároveň jsou často tyto výrobky z uvedeného důvodu více slazeny. Velký nápis na obale “0% tuku” nejen neznamená malé množství kalorií, ale zároveň jistě nepůjde o ten nejzdravější výrobek v daném segmentu.
8. Ovocný džus není o mnoho lepší než slazené nápoje
Mnoho lidí věří, že ovocné džusy jsou zdravé. Jistou logiku to má - jsou přece z ovoce, které je zdravé. Jenže ovocné džusy často obsahují tolik cukru jako např. slazené kolové nápoje. Není v nich žádná vláknina, která by zlepšila konzumaci velkého množství cukru. Jedna sklenička pomerančového džusu obsahuje právě tolik cukru jako 2 celé pomeranče. Přesněji fruktózy. A to jen v tom lepším případě. Je-li džus vyroben z ovocného koncentrátu, který je doslazován fruktózo-glukózovým cukrem, dostaneme do těla kromě fruktózy i glukózu. Nenechte se zmást současnými marketinkovými triky, které využívají velké nápisy ke zdůraznění té složky, která se považuje za zdravou. A tak nápis "slazeno stévií" není sice úplně lživý, ale hodně zavádějící. Přesněji by mělo být "slazeno i stévií". Pak by kupujícího takový nápis mohl upozornit na to, že nápoj je slazen i něčím dalším. Ano, opět nejčastěji fruktózovo-glukózovým cukrem či cukrem samotným.
Pokud se snažíte ze zdravotních důvodů vyhnout cukru, měli byste eliminovat i konzumaci ovocných šťáv. Malé množství antioxidantů, obsažených v takovém džusu, nevyváží velké množství přijmutého cukru.
Máte-li skutečně velkou potřebu konzumace džusu, zkuste si vyrobit čerstvý, vlastnoručně odšťavněný džus a jeho složení “naředit” nějakou zeleninou.
9. Nakrmte baktérie ve vašich střevech
Bakterie ve střevě, známé jako střevní mikroflóra, mají v našich tělech početní převahu. V posledních letech výzkum prokázal, že druhy a množství bakterií mají dalekosáhlé důsledky pro lidské zdraví - ovlivňují vše od tělesné hmotnosti po funkci našeho mozku. Stejně jako buňky našeho těla, bakterie potřebují jíst. Rozpustná vláknina je ideálním zdrojem “paliva” pro tyto bakterie. Zahrnutí dostatečného množství vlákniny do naší stravy se tak může jevit právě z tohoto důvodu jako velmi důležité, protože jedině tak budou tyto bakterie spolehlivě pracovat v náš prospěch.
10. Cholesterol není nepřítel
Co lidé obecně myslí jako cholesterol, není docela přesné. Když se mluví o “špatném” a “dobrém” cholesterolu v potravě, tak se vlastně myslí na bílkoviny, které jsou nosičem cholesterolu.
LDL je zkratka pro lipoproteiny s nízkou hustotou a HDL znamená lipoprotein o vysoké hustotě. Hlavním faktorem rizikového onemocnění srdce je typ lipoproteinů, který je nosičem cholesterolu, ne cholesterol samotný.
Zítra se můžete těšit na další díl uvedeného přehledu :-)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.