-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0
-
Štítky:
Na základě průjmové epidemie, která se o víkendu objevila v části Prahy, přinášíme aktuálně více informací o tomto zdravotním problému, resp. o tom, jak ho řešit.
Průjem je celkem běžné, ale nepříjemné zažívací onemocnění, charakteristické vodnatou stolicí, která dotyčného nutí k častějšímu vyprazdňování. Průjem může být akutní nebo chronický.
Akutní průjem trvá obvykle den nebo dva a většinou sám odezní.
Chronický průjem obvykle trvá déle než jeden měsíc a může být příznakem takových onemocnění jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS), zánětlivého onemocnění střev (IBD) nebo malabsorpčních problémů (špatné vstřebávání určitých živin).
Typické příznaky průjmu
- Bolesti břicha
- Nadýmání
- Křeče
- Častá řídká, vodnatá stolice
- Nevolnost
U dospělých není obvykle dočasný průjem sám o sobě škodlivý, ale někdy může signalizovat vážnější problémy.
Vzhledem k velikosti těla mohou malé děti trpět vážnějšími následky z dlouhotrvajícího průjmu.
Konzultace s lékařem je nutná, pokud zaznamenáte některý z těchto příznaků:
- Krev nebo hnis ve stolici
- Černě zbarvená stolice
- Průjem, který trvá déle než tři dny
- Horečka 38°C nebo vyšší
- Žaludeční bolesti nebo bolesti konečníku
- Známky dehydratace
Příčiny průjmu
Všechny průjmy jsou buď infekční nebo osmotické.
Infekční průjem doprovází bakteriální či virová onemocnění, ale i amébovou úplavici, narušující normální proces gastrointestinální absorpce nebo produkující látky, které pumpují vodu do střev.
Osmotický průjem je způsoben neschopností gastrointestinálního traktu rozložit a vstřebat zkonzumované potraviny, resp. zvýšeným obsahem nevstřebatelných látek ve střevě, které na sebe vážou vodu (např. síranů v některých projímavých minerálních vodách).
V obou případech jídlo a tekutiny přijmuté jednou osobou procházejí příliš rychle přes trávicí trakt. Pokud k tomu dojde, živiny nejsou řádně absorbovány a odpadní produkty nemají čas se sloučit, což vede k řídké a vodnaté stolici.
Infekční průjem může mít mnoho různých příčin včetně:
- Bakteriální infekce, vyvolané bakteriemi E. coli, Campylobacter, Salmonella, Shigella
- Virové infekce, vyvolané rotavirem, Norwalk virusem, cytomegalovirusem, virusem herpes simplex a virovou hepatitidou
- Paraziti, jako je například Giardia lamblia, Entamoeba histolytica a Cryptosporidium
Osmotický průjem může vyvolat:
- Intolerance na určité látky v potravinách, jako je například laktóza (mléčný cukr) a umělá sladidla
- Léky, jako antibiotika, léky na krevní tlak a některé antacidy
- Zažívací poruchy, jako je IBS, IBD a celiakie
- Chemoterapie
- Chirurgické odstranění žlučníku
- Velké dávky radioterapie
U koho může průjem vypuknout?
Průjem je velmi časté onemocnění a může mít vliv na lidi všech věkových kategorií. Častěji se vyskytuje u dětí, lidí, kteří mají chronické zažívací poruchy, a lidí, kteří cestovali do zemí, kde jídlo a místní infekce mohou být pro trávicí systém neznámé. Běžně způsobují průjem i antibiotika, která ničí “dobré” bakterie, pomáhající při rozkladu potravy v gastrointestinálním traktu.
Jaká je konvenční léčba?
Nejdůležitější je obnovení dostatku tekutin, solí a elektrolytů, což je prevencí dehydratace.
Klasické léky proti průjmu (Imodium, Endiaron, Smecta, Carbosorb, apod.) mohou snížit závažnost příznaků, ale neurychlí zotavení. Také mohou zhoršit nebo prodloužit průjem způsobený parazity nebo bakteriemi. Pokud způsobí průjem parazit nebo bakteriální infekce, často jsou předepisována antibiotika.
Lidé s průjmem by se měli také vyhnout některým potravinám, které vyvolávají nebo zhoršují jeho příznaky:
- Mléko a jiné mléčné výrobky
- Kofein
- Mastná a tučná jídla
- Kořeněná jídla
- Alkohol
Potraviny, které jsou obecně při průjmech lépe snášeny jsou:
- Banány
- Vařené brambory
- Vařená mrkev
- Vařené kuře
- Bílá rýže
- Rohlíky z bílé mouky
- Suchary
- Dětské piškoty
Přestože eliminace potravin s vysokým obsahem vlákniny během průjmu může zmírnit příznaky, vláknina může pomoci snížit závažnost chronických průjmů (např. způsobeném IBS) zvýšením objemu stolice.
Další užitečné tipy
Osvědčenou první pomocí zvláště u dětí je po malých lžičkách podávaná chlazená coca-cola.
Vyhněte se konzumaci ovocných džusů, protože velké množství fruktózy může být obtížně stravitelné.
Jezte banány, rýži, jablečné pyré, rohlíky nebo tousty z bílé mouky. Všechny jsou nedráždivé a uklidňující. Banány a jablečné obsahují pektin, což je druh rozpustné vlákniny, která pojme přebytečnou tekutinu ve střevech a zpomalí průchod stolice.
Mrkev může být dalším uklidňujícím zdrojem pektinu. Povařte tedy mrkev do měkka, vložte jí do mixéru s trochou vody a umixujte do jemného pyré. Každou hodinu si dejte 1/4 až 1/2 šálku tohoto pyré.
Vynechte potraviny s vysokým obsahem vlákniny, která je obtížně stravitelná. To v podstatě znamená - žádné fazole, zelí ani růžičková kapusta.
Jezte jogurty skutečně obsahující “živé kultury” jako je Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterie. Podobně působí i fermentované potraviny, jako je např. domácí kysané zelí, natto, kimchi, apod. Všechny uvedené potraviny pomáhají obnovit zdravou úroveň pozitivních bakterií ve střevech.
Osvědčeným prostředkem proti průjmu byly už za našich babiček borůvky (v jakékoliv formě). Borůvky mají kromě jiného významné antibakteriální schopnosti, čímž pomáhají proti bakterii E.coli a stafylokokům.
Svým účinkem přispějí podobně jako borůvky i sušené švestky. Je lepší je namočit, poté ohřát a konzumovat teplé.
Pijte černý čaj s trochou cukru kvůli vyššímu obsahu tanninů, které pomohou zmírnit zánět střev.
Pomáhá i konzumace silného masového hovězího vývaru (ideální tzv. tažený z kvalitního masa).
Závěrem přidávám ne zcela známou radu - zkuste užívat kurkumu. Působí protibakteriálně i protiparazitálně, což velmi pomůže při každém průjmu.
Ti, kdo si chtějí připomenout více o funkci zmíněných probiotik, podívejte se na náš článek zde.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.