Brokolice - vyzdvihovaná a zatracovaná superpotravina

Třetí lokální superpotravina, kterou bychom vám rádi představili. Brokolice je, podobně jako kapusta, "koprovou omáčkou" mezi zeleninou - někdo ji miluje, jiný ji nesnáší. Pokud jste doposud dávali přednost "čemukoliv jinému, jen ne brokolici", pak se začtěte do níže uvedených výhod a zamyslete se, jestli jí nedáte šanci ;-)

 

Brokolice v kostce
1 šálek brokolice (spařená, nasekaná, cca 160g) obsahuje 244% DDD (doporučená denní dávka) vitamínu K, 135% DDD vitamínu C, 53% DDD chromu, 42% DDD folátů, 21% DDD vlákniny, 20% DDD vitamínu B5, 19% DDD vitamínu B6, 15% DDD vitamínů E, B2, B4 a manganu, 14% DDD vitamínu A, 13% DDD draslíku a 11% DDD mědi.    

 

A PROČ zařadit brokolici do vašeho jídelníčku?

Prevence rakoviny
Brokolice obsahuje enzym zvaný myrosináza, který mění v brokolici obsažené sirnaté složky glukosinoláty v izothiokyanáty, a ty mají protirakovinné účinky. Enzym myrosináza je aktivní pouze u syrové brokolice, popř. v páře lehce upravené brokolici - vařením a pečením se enzym ničí!
Brokolice rovněž obsahuje glukofafanin, který je v těle rovněž zpracováván na složky předcházející vzniku rakoviny. Tyto složky eliminují bakterii Helicobacteri pylori, která stojí za vznikem rakoviny žaludku. Díky vysokému obsahu indol-3-karbinolu, vitamínu C a karotenoidů luteinu, zeaxantinu a beta-karotenu je brokolice potravinou s velmi silnými antioxidačními účinky.  

Zdraví nervového systému
Za tím stojí vysoký obsah draslíku v brokolici. Ten nejenom udržuje zdraví nervového systému, ale rovněž umožňuje optimální fungování mozku. Draslík je rovněž důležitým faktorem pro normální růst svalové hmoty.

Zdraví kostí
Za to může v brokolici obsažený vápník a vitamín K. Vitamíny K a A rovněž kontrolují metabolismus vitamínu D a ten, společně s vitamínem K umožňuje správnou distribuci vápníku v těle.

Detoxikace
Glukorafanin, glukonasturtin a glucobrassicin patří mezi fytoživiny podporující proces detoxikace, který zahrnuje aktivaci, neutralizaci a eliminaci nežádoucích látek v těle. Isothiokyanáty pak kontrolují proces detoxikace na genetické úrovni.

Regulace krevního tlaku
Hořčík, vápník a draslík - tyto tři prvky obsažené v brokolici stojí za jejími pozitivními účinky na krevní tlak.

Redukce cholesterolu
Brokolice obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, která na sebe váže volný cholesterol a vyvádí jej z těla.

Skvělá součást redukční diety
Opět díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny v brokolici předejdete zažívacím problémům, zabráníte přejídání a udržíte krevní cukr na optimální úrovni.

Antialergenní a protizánětlivé účinky
Kemferol, jedna ze složek obsažených v brokolici, dokáže účinně bojovat proti alergenům v našem těle. Další z protizánětlivých složek jsou pak Omega-3 mastné kyseliny.

 

 - asi jedinou "kontra-indikací" mimo již mnohokrát diskutovaný vyšší obsah šťavelanů (podobně jako u špenátu a kapusty) je její nevhodnost pro osoby užívající léky na ředění krve (krevní anti-koagulanty) - díky skutečně vysokému obsahu vitamínu K působí opačně, než by u těchto osob bylo záhodno; vitamín K získal své "písmeno" z německého označení "Koagulationsvitamin"...

- brokolice patří mezi čeledě brukvovitých, je druhem kapusty a nejbližším příbuzný je květák
- brokolice byla vyšlechtěna Římany před cca 1.400 lety
- český název brokolice je odvozen z italského "broccolo", což znamená "kvetoucí zelí"
- nejlepším způsobem konzumace brokolice je ve skutečnosti pojídání klíčků brokolice - obsah látek prospěšných pro lidské zdraví je v nich přibližně 20ti násobný a u některých látek až 50ti násobný - semena brokolice jsou součástí některých směsí semen na klíčení a dají se v bio kvalitě koupit i na českém trhu 

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn