-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:
Dnes se slaví Halloween a tak začínám s tak trochu “strašidelným” důvodem…
Konzumace rostlinných olejů spojena s násilným chováním
Jedním z míst, kde se vícenenasycené tuky kumulují, je náš mozek. Ten je z 80% složen právě z tuků a velkou část z nich tvoří Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny (od 15% do 30% čisté váhy). V minulé části jsem se již zmínil o boji Omega-3 a Omega-6 o enzymy a konkrétní oblasti buněčných membrán. A děje se tomu tak i v mozku. Velmi zajímavá studie přišla s velmi silnou korelací mezi konzumací rostlinných olejů a násilného chování včetně sebevražd - viz graf níže…
Konzumace Omega-6 a podíl sebevražd v 5 zemích (zdroj: PubMed)
Rostlinné oleje jsou až na vyjímky vysoce rafinované a zpracované potraviny bez výživné hodnoty
Shodneme se na tom, že konzumace potravin v původním, průmyslově nezpracovaném stavu nám dodá maximum živin a je pro tělo nejpřínosnější? Super ;-)
Většina rostlinných olejů v obchodech je z původních rostlin extrahována chemicky. To zahrnuje bělení, deodorizaci a rozpouštění pomocí jedovatého hexanu. Díky tomu je většina vitamínů a fytonutrientů obsažených v původní surovině tatam. A nenechte se tahat za nohu nápisy typu “obohaceno o …” - jedná se samozřejmě o chemicky vyrobené ekvivalenty onoho “o”. Rafinované rostlinné oleje se nedají klasifikovat jinak, než jako prázdné kalorie, podobně jako bílý cukr, vymletá bílá mouka a další průmyslově zpracované “potraviny”…
Mnoho rafinovaných rostlinných olejů obsahuje trans-mastné kyseliny
O těch jste jistě slyšeli. Byly nedílnou součástí margarínů v době, kdy se z rostlinných olejů vyráběly procesem hydrogenace a to do doby, než byly oficiálně postaveny na pranýř jako zdraví škodlivé a rakovinu způsobující. Naši milí známí z Unileverů a spol. museli přijít s jinou technologií výroby a i když k tomu došlo před více jako 20 lety, někteří pomaleji myslící a jednající výrobci margarínů doteď používají marketingové prohlášení “bez trans-tuků” na obalech svých báječných produktů. Co je ale alarmující? Že trans-mastné kyseliny vznikají již při chemické rafinaci rostlinných olejů a nikdo se narozdíl od margarínů nezatěžuje na něco takového upozornit. Podle posledních testů EWG sojových a řepkových olejů v supermarketech na americkém trhu byl průměrný obsah trans-mastných kyselin v testovaných olejích mezi 0,6 až 4,2%!!! Zjišťujeme detaily ohledně olejů na českém trhu, ale pokud jste četli pozorně všechny 3 díly, pak doufáme, že naše hledání bude zbytečné. I kdybychom nakrásně zjistili, že naši výrobci (a dovozci do ČR) jsou osvícenější a o naše zdraví se starající bytosti (ha, ha…), pak dalších 8 důvodů by mělo být dostatečně silným argumentem říci rostlinným rafinovaným olejům jednou pro vždy “sbohem šáteček”.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.